Van het gas in 2050? Dat gaat nooit lukken!

EINDHOVEN – Een zaal vol energiecoaches, politici, experts op het gebied van energielabels, hulpverleners, netbeheerders, ambtenaren en ondernemers kwam maandagavond 18 september in de Uitwijk in Eindhoven tot een weinig optimistische conclusie: Voor 2050 met zijn allen van het gas af zijn en alle huizen in Eindhoven, Noord-Brabant of zelfs heel Nederland duurzamer gaan verwarmen is een ambitieuze, maar onhaalbare doelstelling.

Een belangrijk probleem is de capaciteit van het elektriciteitsnet. Die moet voor 2050 verdrievoudigd worden. Volgens de aanwezige experts had dat al niet kunnen lukken als op tijd met deze monsterklus was begonnen. En dat is niet eens het geval. Het probleem is niet alleen geld, maar vooral ook de beschikbaarheid van gekwalificeerde mensen. En omdat alle bekabeling ondergronds ligt, moeten overal straten worden opengebroken. Dat is niet alleen enorm bewerkelijk, maar ook nog eens praktisch ontzettend onhandig.

 

Ook zijn er in panden die niet of nauwelijks te verduurzamen zijn. Natuurlijk is er vrijstelling voor rijksmonumenten, maar er zijn veel meer voorbeelden van panden die moeilijk te isoleren en op een andere manier te verwarmen zijn.

Hoewel overheden, bedrijven en ook veel inwoners graag mee willen in deze transitie, ontbreekt het op veel vlakken aan realisme. Er is gelukkig veel ruimte voor positieve initiatieven, maar als we met zijn allen grote stappen willen maken in de energietransitie, moeten we verder gaan kijken dan naar living labs en proeftuinen, maar snel hele wijken gaan verduurzamen.

 

Hulpverleners zijn bang dat juist mensen die toch al (financieel) kwetsbaar zijn, de hardste klappen te verduren zullen krijgen. Aan de ene kant worden dikke Tesla-subsidies uitgereikt, maar mensen met een krappere beurs moeten het doen met een gratis tochtstrip. Een voorbeeld dat ter sprake kwam was dat een woningcorporatie daken vol zou gooien met zonnepanelen, als bewoners hier zelf 2 euro per paneel aan mee zouden betalen. Een dag later stond de telefoon op het kantoor van de woningcorporatie roodgloeiend: allemaal mensen die 1, 2 of helemaal geen zonnepanelen konden betalen. Ook niet voor 2 euro per stuk.

Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, moet er ook nog rekening worden gehouden met heel veel wet- en regelgeving. De flora- en faunawet is een voorbeeld waar niet iedereen altijd bij stilstaat en die toch een belangrijke rol gaat spelen, op het moment dat er overal in Nederland spouwmuren geïsoleerd worden. Dat mag namelijk niet zomaar, zonder eerst te controleren of daar geen vleermuizen in huizen.

 

De komende maanden duikt een team onderzoeksjournalisten van Spot on Stories in al deze vragen, moeilijkheden en uitdagingen. We doen dat in samenwerking met De Balie Live Journalism uit Amsterdam. Samen met overheden, ondernemers, inwoners en experts. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

 

Beike@spotonstories.nl

Mattijs@spotonstories.nl

Monica@spotonstories.nl

Ook interessant

Samenleving

Stem van Brabant

Op wie stemmen Brabanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? En waarom? In aanloop naar