Over ons

Spot On Stories is het onderzoekscollectief van freelance journalisten Anna Deems, Tobias van der Valk, Mattijs Smit en Beike Looijse. We zijn het collectief gestart om verdiepende en vernieuwende onderzoeksverhalen te kunnen maken voor een eerlijk tarief. We werken voor online media, kranten en tijdschriften, maar ook voor radio en televisie.

We verdienen ons geld met de inkomsten uit fondsen, het verkopen van ons werk aan journalistieke mediapartijen en het geven van trainingen.

Impactstrategie en innovatieve vertelvormen

Nog te vaak voelen journalistieke onderzoeksverhalen als huiswerk. Gek is dat niet. Verdiepende en ingewikkelde verhalen laten zich moeilijk vangen in sexy koppen en snappy quotes. Maar helaas verdwijnen ze mede daardoor ook snel naar de achtergrond in de doordraaiende nieuwscarrousel. Dit is wat ons betreft een van de grootste uitdagingen voor onderzoeksjournalisten op dit moment.

We denken daarom op een creatieve en strategische manier na over vertelvormen. En we verspreiden onze verhalen heel bewust via de mediakanalen die de boodschap het best ondersteunt. Dat betekent dat we niet alleen kiezen voor een uitgebreid krantenverhaal of een televisiereportage. Als wij denken dat we ons verhaal beter kunnen overbrengen via Instastories, een VR-game of een animatie, dan doen we dat.

Op dit moment zijn er vier journalisten werkzaam voor het collectief:  Anna Deems, Tobias van der Valk, Mattijs Smit en Beike Looijse.

Team

Monica Lam

Monica is gepassioneerd om menselijke verhalen te vertellen. Van asielzoekers tot voetbalsters en van jonge criminelen tot ‘gewone’ mensen. Daarnaast schept ze helderheid in complexe statistieken door het maken van overzichtelijke kaartjes en grafieken. Onvermoeibaar blijft ze doorgaan door een stem te geven aan degenen wiens verhalen te vaak ongehoord blijven.

Mattijs Smit

Heeft ruim twintig jaar ervaring als journalist en verslaggever in binnen- en buitenland. Loopt niet weg van moeilijke verhalen en is bovenal een creatieve geest met bijzonder goede people skills. Hij krijgt iedereen aan het praten en aan het lachen.

Beike Looijse

Een inhoudelijke krachtpatser. Bijt en laat niet los. Belt desnoods een hele wijk deur voor deur af om achter dat ene telefoonnummer te komen. En is altijd op zoek naar de menselijke kant achter een verhaal..