Live Journalism-voorstelling: vrouwenuitbuiting

Negen op de tien meisjes die slachtoffer zijn van uitbuiting komen niet in beeld van politie en hulpverlening, blijkt uit onderzoek. Seksuele uitbuiting begint vaak online; slachtoffers worden bijvoorbeeld gechanteerd en onder druk gezet met naaktfoto’s of -video’s die in handen van mensenhandelaren terechtkomen. Door sociale media gaat uitbuiting de laatste jaren steeds sneller, zeggen experts. Een slachtoffer kan binnen 24 uur na het eerste online contact al tot seks worden gedwongen.

Tot en met juni doet de onderzoeksredactie Live Journalism van De Balie onderzoek naar vrouwenuitbuiting. Theatermaker Jelle Zijlstra maakt een meeslepende theatervoorstelling met actrice Floor Rolf gebaseerd op gesprekken met vrouwen die uitbuiting meemaakten en de mensen en instanties om hen heen – van jeugdwerker tot huisarts en van politieagent tot docent. Allemaal stuiten ze op hordes: een gebrek aan geschikte opvangplekken, slachtoffers die bang zijn om aangifte te doen en hulpverleners die de signalen niet goed herkennen.

De voorstelling is ook te zien in Eindhoven bij een Live Journalism-avond die we vanuit Spot On Stories organiseren. Die is toegankelijk voor iedereen die zich inzet voor kwetsbare vrouwen en meisjes, persoonlijke ervaringen op dit gebied heeft of simpelweg interesse in het thema heeft. De toegang is gratis. Wel vragen we je vooraf aan te melden via dit formulier of door een mail te sturen naar livejournalism@spotonstories.nl met daarin je naam en hoeveel plekken je wil reserveren. Vragen? Stuur ook dan gerust een mailtje.

Wanneer? Vrijdag 16 juni 2023
Hoe laat? 20.30-21.45 (voorstelling en nagesprek), inloop vanaf 20.00
Waar? Wijkcentrum de Werf, van der Werffstraat 14, 5629 GD Eindhoven

Hoe zorgen we dat er meer vrouwen die slachtoffer zijn geworden van uitbuiting op de radar komen? En hoe helpen we hen structureel te ontsnappen uit de wereld van drugs, geweld en gedwongen seks? Hoe bouwen ze daarna hun leven opnieuw op? Na de voorstelling gaan we daarover in gesprek met:

Daniëlle van Went, zorgcoördinator vanuit van het Expertisecentrum Mensenhandel & (jeugd-) Prostitutie (EMP) van Lumens in Eindhoven
Len Snelders, commissielied VVD Eindhoven
Rosa van den Nieuwenhof, raadslid PvdA Eindhoven

Er is ook ruimte voor vragen en input vanuit het publiek. Na afloop is er ook nog de mogelijkheid om onderling verder te praten.

Gezien de gevoeligheid van het thema vragen we bezoekers om tijdens het nagesprek geen foto’s of filmopnames te maken.

Ook interessant

Samenleving

Stem van Brabant

Op wie stemmen Brabanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? En waarom? In aanloop naar