Journalistiek theater brengt inwoners en overheid dichter bij elkaar

EINDHOVEN – Het was een mooie en indringende avond, op vrijdag 19 januari in theater Natlab op Strijp S in Eindhoven. In een uitverkochte podiumzaal keken inwoners, ambtenaren en tal van andere Brabanders die op de een of andere manier betrokken zijn bij de energietransitie naar de journalistieke theatervoorstelling ‘Brabant van het gas af’.

Acteurs in vier aangrenzende appartementen in een fictieve Eindhovense flat lieten even simpel als duidelijk zien hoe ver de plannen van de overheid afstaan van de realiteit waar inwoners in leven. ‘De systeemwereld en de leefwereld lopen mijlenver uiteen’, concludeerde ook gedeputeerde Jos van der Horst (Energie en Cultuur) van de provincie Noord-Brabant.

Op de vraag wie het belangrijk vindt dat de energietransitie doorgang vindt, antwoordde vrijwel de volledige zaal met een volmondig ‘ja’. Maar zoals blijkt uit het onderzoek van Spot on Stories en de Live Journalism-redactie van De Balie, vinden veel inwoners dat de rekening niet zomaar op de mat terecht mag komen van mensen die dat niet of moeilijk kunnen betalen.

Eerlijke en duidelijke communicatie

Mensen hebben behoefte aan betaalbare energie én aan eerlijke en duidelijke communicatie vanuit de overheid. En daar gaat het vaak mis. Tijdens het nagesprek stelden aanwezigen uiteenlopende vragen over allerlei facetten van de energietransitie aan Van der Horst. Een terugkerend thema hierbij was dat inwoners zich niet gehoord of serieus genomen voelen door de overheid.

‘Ik moet de aanbiedingen in alle verschillende supermarkten aflopen,’ vertelde een bezoekster. ‘Dan zou de overheid toch moeten snappen dat ik helemaal geen geld heb op mijn vloer te laten isoleren?’ Van der Horst zei het belangrijk te vinden dat de gemeenten in de provincie Noord-Brabant vaart maken met de energietransitie, maar beloofde ook er voor te gaan liggen als financieel kwetsbare Brabanders de rekening voor die gepresenteerd krijgen.

Publiek warmtebedrijf

‘We zijn bezig met de verkenning naar een publiek warmtebedrijf’, vertelt Van der Horst. ‘Daarin hebben we uiteindelijk ook democratisch iets te zeggen over de kosten die verwarming voor de Brabander met zich mee gaan brengen. We moeten vergroenen, maar we moeten ook zorgen dat niemand in de kou komt te staan.’

Dit onderzoek is het resultaat van een samenwerking tussen journalistiek onderzoekscollectief Spot on Stories, dat onderzoek deed naar de energietransitie in de provincie Noord-Brabant en de Live Journalism-redactie van De Balie, die dit deed in Amsterdam.

Op maandag 22 januari speelt de voorstelling ook in Debatcentrum De Balie in Amsterdam. De voorstelling zelf is al uitverkocht, maar de voorstelling is wel te volgen via de live stream bij AT5.

Meer informatie? KLIK HIER.

Ook interessant

Samenleving

Stem van Brabant

Op wie stemmen Brabanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? En waarom? In aanloop naar