Journalistiek theater: Brabant van het gas af

Alle huizen in Brabant van het gas af voor 2050. Dat is wat er moet gebeuren. Niet een straat of een paar wijken. Maar élk huis.

Er is geen draaiboek voor zo’n immens grote transitie. Geen voorbeeld van een land of een provincie waar het al gefikst is. Het proces moet gaandeweg worden uitgedokterd. En dat maakt dat het piept en kraakt.

Bewoners gaan niet zomaar mee met plannen waarvan de impact op hun eigen woongenot en energierekening nog onduidelijk is. Corporaties worstelen met voelbaar wantrouwen zodra ze aanbellen bij hun bewoners. Ambtenaren en experts moeten zich door een jungle van complexe processen worstelen. En breken hun hoofd over hoe ze de vertrouwenskloof met inwoners moeten overbruggen.

De handdoek in de ring gooien is geen optie. Met een deadline die akelig snel dichtbij komt is de enige weg vooruit. Maar hoe? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan aanhaken? Dat niemand verpletterd wordt in deze grote omschakeling?

Journalistieke voorstelling

 

De redactie van Spot On Stories onderzoekt de uitdagingen in de energietransitie van de provincie Noord-Brabant. We sluiten dat onderzoek op 19 januari 2024 af met een journalistieke voorstelling in het Natlab in Eindhoven. Na de voorstelling is er een gesprek met gedeputeerde Energie en Cultuur Jos van der Horst.

Meld je via deze link aan om bij de voorstelling te zijn! Kaartjes zijn gratis, maar er is wel beperkt plek. Ben er dus bijtijds bij.

Dit onderzoek werd gedaan in samenwerking met De Balie Live Journalism uit Amsterdam. Zij onderzochten de energietransitie in Amsterdam. De voorstelling speelt 22 januari bij De Balie in Amsterdam.

 

Ook interessant

Samenleving

Stem van Brabant

Op wie stemmen Brabanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? En waarom? In aanloop naar