Jong, crimineel en Brabants

Worstenbroodjes, carnaval en Bourgondische gezelligheid. Maar ook drugsdumpingen, aanslagen op woonhuizen en afrekeningen in het criminele circuit. Brabant heeft een even crimineel als gezellig imago. Dat heeft niet alleen te maken met volwassen misdadigers, maar zeker ook met de nieuwe generatie. Niet voor niets bevinden drie van de vijftien Nederlandse gemeenten die miljoenen krijgen van het Rijk om jeugdcriminaliteit aan te pakken zich in Noord-Brabant.

De komende maanden dompelen we ons samen met onze partners De Balie in Amsterdam, Omroep West in Den Haag en Omroep Brabant in ons eigen Brabant onder in de wereld van de jeugdcriminaliteit. We koppelen interactieve online journalistiek aan Live Journalism, journalistiek waarbij we ons laten leiden door wat er volgens de Brabander speelt.

Foto’s van de eerste bijeenkomst in De Balie door Jan Boeve

Oproep

In de publicaties die uit dit onderzoek gaan volgen, zullen we zowel versnellen als vertragen. Via bijeenkomsten in Brabantse wijken halen we de verhalen op bij de mensen die ze dagelijks meemaken. Bij Omroep Brabant vliegen de nieuwsverhalen in de vorm van onder meer tekst, video en audio via site, app, socials, TV en radio de provincie in. En in een overkoepelend theaterstuk brengen we al deze verhalen in alle rust weer offline samen. Kortom: een bijzonder journalistiek onderzoek voor én met Brabant.

Heb jij tips voor ons over jeugdcriminaliteit in Brabant? Waar lopen goede initiatieven om hier iets tegen te doen? Waar moeten wij op letten? Waar moeten we aandacht aan geven? En waar moeten we onderzoek naar doen? Alle tips zijn welkom! Mail ons via jeugdcriminaliteit@spotonstories.nl.

Beeld(maker): Michelle van der Plas, gemaakt voor De Balie Live Journalism

Ook interessant

Samenleving

Stem van Brabant

Op wie stemmen Brabanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? En waarom? In aanloop naar