Jeugdcriminaliteit in Eindhoven: een veelkoppig monster

In 2022 besloot het rijk om extra geld toe te kennen aan gemeenten die grote problemen hebben met jeugdcriminaliteit. Drie van de vijftien Nederlandse gemeenten die dit geld kregen, bevinden zich in Noord-Brabant: Breda, Eindhoven en Tilburg. Wij verdiepten ons voor Omroep Brabant in de problematiek in Eindhoven en publiceerden een reeks verhalen. Ook organiseerden we een Live Journalism-bijeenkomst en maakten we i.s.m. De Balie en Omroep West een theatervoorstelling.

Publicaties:

Bijeenkomst Live Journalism: jongeren beseffen het vaak niet dat ze geronseld worden
In deze bijeenkomst brachten we onder meer jongerenwerkers, docenten, politici en jongeren met elkaar in contact. Ook haalden we in gemengde werkgroepen ideeën en oplossingen op die we konden gebruiken in vervolgonderzoek. Lees hier een verslag van de bijeenkomst.

Criminele uitbuiting: slachtoffers worden vaak als daders gezien
De aanpak van uitbuiting en bescherming van slachtoffers schiet tekort, blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). 

Veel zorgen onder docenten over jeugdcriminaliteit

Bijna driekwart van de Brabantse docenten in het voortgezet onderwijs heeft leerlingen over wie ze zich zorgen maken dat ze in de criminaliteit belanden. 90 procent van die docenten geeft aan geen handvatten te hebben om dit te voorkomen. Dat blijkt uit een enquête die we samen met Omroep Brabant uitvoerden.

‘Laat oud-criminelen werken, papiertje van goed gedrag niet van deze tijd’
Eindhovense jongerenwerkers waarschuwen in een rondgang door Spot On Stories voor het gebruik van de VOG. Deze voorkomt volgens hen de herintegratie van jeugdcriminelen. Lees hier het hele artikel.

Dringend beddentekort voor kwetsbare jongens en mannen
Voor mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting, huiselijk geweld en mensenhandel is er vaak geen enkele opvangmogelijkheid. Brabantse hulpverleners zitten met hun handen in het haar.

Jeugdcriminaliteit op school. Hoe ga je daarmee om?
Voor het onderwijsplatform Onderwijs van Morgen schreven we een gastblog over ons onderzoek naar veiligheid op school.

Heb je tips voor ons over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze journalisten. 

Ook interessant

Samenleving

Stem van Brabant

Op wie stemmen Brabanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? En waarom? In aanloop naar