Jeugdcriminaliteit in Noord-Brabant: praat mee!

Zet jij je in voor kwetsbare jongeren? Ben je zelf een jongere die wat kwijt wil over criminaliteit? Of ben je op een andere (professionele) manier betrokken bij jeugdcriminaliteit in de stad? Dan horen wij graag van jou.

Meet-up in Eindhoven
In het kader van ons onderzoek naar jeugdcriminaliteit organiseren we een bijeenkomst op donderdagavond 1 december in Eindhoven. Daarvoor nodigen we verschillende betrokkenen uit, van jongeren en jeugdwerkers tot docenten en beleidsmakers. Om met ons, maar vooral ook met elkaar in gesprek te gaan. Thema’s die in ieder geval aan bod komen:

  • De stem van jongeren. Wat hebben (risico)jongeren volgens henzelf het meeste nodig? En hoe neem je die stem mee in beleid en begeleiding?
  • Scholen. Welke rol spelen scholen als het gaat om preventie en resocialisatie? Hebben zij genoeg handvatten voor het omgaan met (risico op) jeugdcriminaliteit? Is bijvoorbeeld structurele samenwerking met de wijkagent wenselijk of juist niet?
  • Samenwerking. Er zijn ontzettend veel beleidsmakers en organisaties betrokken bij jeugdcriminaliteit. Waar liggen daarin de uitdagingen? Wat zijn goede voorbeelden en wat moet beter?
  • Criminele uitbuiting. Minderjarigen dreigen de grootste groep slachtoffers te worden, maar zijn ook het meest onzichtbaar. Hoe kan dit beter gesignaleerd en bestreden worden?
  • Jeugdcriminaliteit in de media. Vaak halen de meest extreme incidenten het nieuws, terwijl de realiteit veelkleuriger is. Hoe doen wij als journalisten recht aan die realiteit, zonder de pijnpunten onbenoemd te laten?

Interesse om deze bijeenkomst bij te wonen? Meld je aan via deze link. Ken je iemand die zich ook inzet op dit onderwerp? Stuur het dan vooral door of deel de avond op LinkedIn!

Wanneer? Donderdag 1 december van 19.30-21.00
Waar? Wijkcentrum ’t Slot, Kastelenplein 167 in Eindhoven

Over het onderzoek
De bijeenkomst is onderdeel van een Live Journalism-project. Daarvoor doen Mattijs Smit en Anna Deems van Spot On Stories maandenlang onderzoek naar jeugdcriminaliteit in Noord-Brabant. Dat doen we i.s.m. De Balie in Amsterdam, Omroep West in Den Haag en Omroep Brabant. Daaruit komen verschillende publicaties voort, bijeenkomsten en een theatervoorstelling.

Live Journalism is een vorm van journalistiek die burger en politiek bij elkaar brengt, en ook echt dingen teweeg brengt. Zo liet de Amsterdamse burgemeester Halsema na het onderzoek over online seksuele intimidatie de mogelijkheid tot een online ‘straat’verbod onderzoeken, kregen flexwerkers een vast contract bij de gemeente na het onderzoek over werkende armen en werden verwaarloosde huizen opgeknapt na het onderzoek over achterstallig onderhoud. En binnen het huidige onderzoek zijn al Kamervragen gesteld over leegstaande kleinschalige voorzieningen n.a.v. het eerste artikel vanuit de Live Journalism-redactie.

Vragen of tips over de bijeenkomst of het onderzoek? Mail ons vooral via jeugdcriminaliteit@spotonstories.nl.

Beeld(maker): Michelle van der Plas, gemaakt voor De Balie Live Journalism

Ook interessant

Samenleving

Stem van Brabant

Op wie stemmen Brabanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? En waarom? In aanloop naar