OVER ONS

Hannah Arendt

"Storytelling reveals meaning without committing the error of defining it."

Wij zijn een collectief van onderzoeksjournalisten. Een collectief met een missie. Die dingen laten zien die onder de radar gebeuren, maar belangrijk zijn. Structuren zichtbaar maken, die anders ongezien blijven. Aandacht hebben voor verhalen en mensen die dat verdienen, maar waar niemand tijd voor heeft. En er vervolgens voor zorgen dat die belangrijke onderzoeken bij de juiste mensen terecht komen.

Want dat is wat ons betreft de grootste uitdaging voor onderzoeksjournalisten vandaag de dag. Dat je niet alleen de mensen bereikt die zelf op zoek gaan naar nieuws. Maar dat iedereen die onze informatie nodig heeft, die ook tot zich krijgt. Ook als diegene niet iedere dag de krant leest of naar verdiepende journalistieke programma’s kijkt. 

We denken daarom op een vernieuwende en strategische manier na over vertelvormen. En we verspreiden onze verhalen heel bewust via de mediakanalen die voor de juiste impact zorgen. Dat betekent dat we niet altijd kiezen voor een uitgebreid krantenverhaal of een televisiereportage. Als wij denken dat we ons verhaal beter kunnen overbrengen via Instastories, een VR-game of een animatie, dan doen we dat. Omdat we zeker willen weten dat we de juiste mensen informeren.

Op dit moment zijn er vier journalisten werkzaam voor het collectief: Tobias van der Valk, Jolien van de Griendt, Mattijs Smit en Beike Looijse.

Jolien van de Griendt

Daadkracht. Altijd op zoek naar het beste verhaal en de beste vorm. Heeft in no-time het overzicht en schept orde in chaos. Rust niet tot de onderste steen boven is. Richtte een startup op voor innovatieve digital storytelling en ontwikkelde een eigen tool.

Jolien@spotonstories.nl

Mattijs Smit

Heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist en verslaggever in binnen- en buitenland. Loopt niet weg van moeilijke verhalen en is bovenal een creatieve geest met bijzonder goede people skills. Hij krijgt iedereen aan het praten en aan het lachen.

Mattijs@spotonstories.nl

Beike Looijse

Een inhoudelijke krachtpatser. Bijt en laat niet los. Belt desnoods een hele wijk deur voor deur af om achter dat ene telefoonnummer te komen. En is altijd op zoek naar de menselijke kant achter een verhaal.

Beike@spotonstories.nl

Tobias van der Valk

Een onderzoeksjournalist in hart en nieren. Tobias duikt het liefst in complexe, grote onderwerpen en maakt ze voor iedereen helder en inzichtelijk. Tobias maak je niet gek, hij kiest de moeilijke weg met een verhaal als dat nodig is.

Tobias@spotonstories.nl